Jukola 2018

Rymättylän Soihtu Jukolassa


Vuoden 2018 Jukolan viesti järjestettiin Hollolan Hälvälässä suppamaisemissa. Rymättylän Soihdulla oli Jukolassa kolme joukkuetta; kaksi Venlojen joukkuetta ja yksi veljesten joukkue. 
Venlojen joukkueissa suunnistivat:
Venlat I joukkue
Maarit Paloluoma, Mervi Lavonen-Bohm, Maija Puolakanaho ja ankkurina Taru Vihervuori. 
Venlat II joukkue
Eila Hulkkonen, Linda Julin, Salla Lähteenmäki ja ankkurina Jenna Laamanen.
Veljesten joukkue
Petteri Nieminen, Lassi Lähteenmäki, Matias Lähteenmäki, Ari Suomi, Gabriel Henriquez Ramirez, Tero Laamanen ja ankkurina Aki Korhonen.

Sää Jukolassa oli helteinen ja pölyinen; kuivuus oli ollut jo kauemmin riesana ja metsät ja kilpailukeskus pöllysi kuivuudesta.  Tulenteosta varoiteltiin koko päivä ja trangioilla ei saanut valmistaa ruokaa tulipalovaaran takia. 

Venlojen kakkosjoukkue pöllytti ”Vanhoja Venlojen” oikein kunnolla ja voitti heidät noin tunnilla. Sijoitukset olivat 1237 ja 1444. 
Veljesten joukkue ei saanut sijoitusta, kunta yksi osuus oli haasteellinen ja aika rastien löytymiseen loppui kesken. Kaikki veljekset pääsivät kuitenkin metsään ja nauttimaan Jukolan tunnelmasta suunnistaessa.  Jukolan viesti alkoi klo 23.00 ja Soihdun joukkueen kaksi ensimmäistä suunnistajaa suorittivat osuutensa pimeässä. Lamppujen rivi oli valtaisa kun lähes 2000 suunnistajaa lähti matkaan. Jonkin verran haavereitakin sattui; muutama kaatuminen, kompassin rikkoontuminen jne., mutta ne eivät tahtia haitanneet.

Jukolan yö oli taianomainen; ihmisiä oli liikkeellä koko yö, toiset valmistautuivat omalle osuudelle, toiset olivat jo oman suorituksen tehneet ja huoltojoukot pitivät kisailijoista huolta. Jukolassa kaikki ovat kuin yhtä perhettä - olit sitten huippusuunnistajat tai kuntoilija. Jukolan taikayötä suosittelen kaikille. 
Suunnistaessa unohtuu kaikki arkiset murheet ja joka kerta tulee onnistumisen ja ennen kaikkea löytämisen elämyksiä ja joka kerta metsässä oppii jotainhan.  Koskaan ei voi olla varma omasta osaamisestaan ja lähteä takki auki rastilta toiselle.  Luontoa ja metsää on hyvä kunnioittaa!

Ensi vuonna soihtulaiset ovat jälleen mukana Jukolassa - kesäkuussa 2019 on vuorossa Kangasalan Jukola.  Linnuntietä etäisyys Hollolasta on vain 90 kilometriä, mutta suppamaastoa ei ole tiedossa. 

Jukolan viestin voittajajoukkueen ankkuri lukee maaliin tulon jälkeen Jukolan viestin sanoman, joka tänä vuonna oli osoitettu 100-vuotiaalle Suomen Puolustusvoimille:

JUKOLAN VIESTIN SANOMA 2018
”Seisoivat he pian rivissä, tuliset kekäleet aseina käsissä.  Etunenässä seisoi Juhani, silmät ympyrjäisiniä kuin huhkaimen,  ja katsellen silmää vankkureiden takana, joka erinomaisella hohteella katseli häntä vastaan.”

Näin kuvaa kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi Jukolan seitsemän pojan asettumista tuntematonta vihollista vastaan. Sanat kuvaavat hyvin veljesten tahtoa puolustaa omaa ja oikeaksi koettua.

Puolustusvoimat takaa Suomen turvallisuuden ja on siten yhteiskuntamme tukiranka. Ydintehtäviä ovat sotilaallinen maanpuolustus, virka-apu viranomaisille ja osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Puolustusvoimilla on tärkeä tehtävänsä myös kasvattajana.  Suomessa maanpuolustustahto on säilynyt korkealla tasolla.

Suomen Puolustusvoimat juhlii tänä vuonna 100-vuotista toimintaansa.  Olemme kuljettaneet viestimme tänä kesäyönä Hälvälän haastavissa supikoissa onnitellaksemme juhlan hetkellä ja kiittääksemme Puolustusvoimia Suomen ja suomalaisuuden puolustamisesta.

Hollolassa 17. Kesäkuuta 2018
Jukolan viestin suunnistajat